7/24 İLETİŞİM HATTIMIZ     444 6 497

Haber Detayı

haber resim

Türkiye'de Özel Dedektiflik

  • 2022-12-20 13:00:00 - UZMAN DEDEKTIF

Son haftalarda yazılı ve görsel basında Özel Dedektiflik hizmetlerinin yasal olmadığı ve suç işlediği iddia edilen Özel Dedektifler  ile ilgili haberlerin artmasıyla herkes aynı soruyu sormaya başladı...

Özel Dedektiflik Yasal  Bir Hizmet Mesleğimi ? 

 

T.C kanunlarında Özel Dedektiflik Hizmeti vermek Suçtur ! diye bir  ceza maddesi yoktur. Özel Dedektiflik Hizmetlerinin mesleki bir yönetmelik ve kanunu olmadığı için bu hizmeti veren kişiler mevcut yasalara aykırı bir eylemde bulunmadan bu hizmeti verebilirler.  Bu durum  her meslek için geçerlidir.  Yürürlükteki yasalara uymak  . 

Basında çıkan haberlere bakınca Özel Dedektiflik Hizmeti veren bazı kişilerin şantaj ve vb. suçlarla ilgili haklarında yapılan şikayet neticesinde adli tahkikat yapıldığını görüyoruz. 

Haberin ayrıntısı Sabah ta bu şekilde verilmiştir. :  

Diğer bir haber ise Özel Dedektifler Derneği Başkanı ve Özel Dedektiflik Şirketi sahibinin Ülke güvenliği ile ilgili olarak Askeri ve Siyasal Casusluk iddiası ile hakkında soruşturma yapıldığını ve tutuklandığını haberlerde gördük. 

Öncelikle bu iddialarla ilgili devam eden bir soruşturma ve yargı süreci olduğu için herhangi bir yorumda bulunamayız.

Ama şunu belirtebiliriz ;  Haberlerde adı gecen Özel Dedektifler Derneğinin yalnızca bir kurumsal üyesi bulunmaktadır !  yani Türkiye deki Özel Dedektifleri Temsil etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. 

Kaldı ki bir çok ilde Dernekler Kanununa uygun olarak kurulmuş birden fazla Özel Dedektifler Dernekleri bulunmaktadır.  

Haberlerde bu Derneğin ve Başkanının  Türkiye deki tek Özel Dedektif gibi gösterilmesi  yanlıştır. Bu dernek tek bir üye ile Türkiye deki Özel Dedektifleri temsil edemez.  

Özel Dedektifin yasal olup olmadığı Dernek Üyesi olup olmadığıyla ilgili değildir. 

“ Hizmet alacağınız Özel Dedektifin Derneğimiz üyesi olup olmadığını mağdur olmamak için kontrol  ediniz ” vb. ifadeler hem yasaya aykırı hem de haksız rekabet kanunlarına aykırıdır. 

Dernek üyeliği gönüllülük esasına dayalıdır ve dayatılamaz.

Bir Özel Dedektiflik Hizmeti almak istediğinizde en doğru yol öncelikle Avukatınıza danışmak olacaktır. 

Özel Dedektifler mesleklerini icra ederken T.C  Anayasa ve Kanunlarına aykırı hareket ederse tabii ki yasal olarak bir yaptırımla karşılaşırlar.  Ama bu,  Kanun ve Yasalara uygun olarak çalışan diğer Özel Dedektiflerinde suç işledikleri veya yasal olmayan işler yaptıkları anlamına gelmez.   

Özet olarak Özel Dedektiflik Yasal Bir Meslektir. Özel Dedektif yasaya aykırı olmayan Araştırma taleplerinizi yerine getirirken yasal sınırlar içerisinde hizmet verip , bu hizmeti esnasında Kanunlara uygun hareket ederse Hizmet Alanda Hizmet Veren de Yasadışı  bir iş yapmakla suçlanamaz.   

 

Taglar :

özel dedektif